Tehnologia panelurilor LCD

În momentul alegerii unui nou monitor, marea varietate de modele și tehnologii vă pot pune în dificultate. Din acest motiv, vă oferim în continuare informațiile necesare unei alegeri optime.

În primul rând, există mai multe tipuri de panel folosite în cadrul tehnologiei LCD: TN (twisted nematic), VA (vertical alignment) și IPS (in-plane switching). În 2011 Samsung a lansat noul tip de panel numit PLS (Plane to Line-Switching), încorporat, de exemplu, de Samsung SyncMaster S27A850D.

Panelurile TN au prețul de producție cel mai scăzut dintre toate tehnologiile și din acest motiv este principalul tip promovat de producători. Cu câteva excepții, monitoarele care costă sub 300$ folosesc cel mai probabil panelurile TN. Avantajele acestora sunt rapiditatea (de obicei 2ms timp de răspuns) și costul scazut. Dezavantajele majore sunt unghiul îngust de vizibilitate, luminozitatea relativ scăzută și reproducerea inexactă a culorilor.

Pe nivelul următor se află panoul VA (cunoscut și sub denumirea de S-PVA) care are unghiul de vizibilitate îmbunătățit în comparație cu panoul TN, reproducerea mai bună a culorilor și o luminozitate mai mare. Deasemenea , dintre toate tehnologiile tinde să aibă nivelurile de negru cel mai bine redate. Timpul de răspuns al panelurilor VA ca și semnalul de intrare (imput lag) nu sunt însă atât de rapide ca la panelurile TN , iar costurile sunt mai mari (între 400$ și 800$), depinzând de dimensiunea panelului.

Monitoarele cu paneluri IPS sunt cele mai scumpe, costând cel puțin 300$ în cazul unui monitor de 22”. Deasemenea sunt corelate cu tehnologia PLS pentru un unghi de vizibilitate cât mai bun și pentru a îmbunătăți acuratețea culorilor. Oricum, negrul nu este atât de profund ca la tehnologia VA. Monitoarele IPS sunt cele mai lente din branșă în ceea ce privește timpul de răspuns și semnalul de intrare, dar excelează la calitatea și acuratețea culorilor.

PLS este cea mai nouă tehnologie de la Samsung, debutând cu tableta Samsung Galaxy Tab 10.1 și a fost folosită prima dată la monitorul Samsung SyncMaster S27A850D. Panelurile PLS au un unghi de vizibilitate la fel de larg ca și panelurile IPS, în timp ce oferă o luminozitate mai mare cu un consum mai redus. Conform specificațiilor Samsung, prețul de producere este cu 15% mai mic decât al panelurilor IPS.

Tehnologia de iluminare a ecranului

Este important să clarificăm faptul ca noțiunile LED și LCD nu se exclud una pe cealaltă. A întreba despre diferența dintre ele este ca și cum ai întreba despre diferența dintre încălțămintea cu talpă Vibram Five Finger și tălpile de cauciuc. Trebuie deci să lămurim ce este tehnologia LED și ce este tehnologia LCD, prezentând adevăratele avantaje ale tehnologiei de iluminare a ecranului cu LED.

LCD (liquid crystal display) este înlocuitorul vechii tehnologii CRT (cathode ray tube) – monitoare cu tub catodic și folosește cristalele lichide pentru a afișa imaginea pe ecran. Cristalele lichide se comportă ca un obturator pentru lumina din spatele ecranului și în funcție de tensiunea generată de electrozii din interiorul monitorului, cristalele vor permite luminii să treacă prin ele sau o vor opri, determinând pixelii să redea culorile potrivite și să compună imaginea pe care o vedem pe ecran.

Monitoarele cu tehnologie LED sunt tot LCD-uri (pentru că utilizează tot cristalele lichide pentru a afișa imaginea pe ecran), dar folosesc un tip diferit de iluminare față de cel uzual. Majoritatea monitoarelor au folosit pentru iluminarea din spatele ecranului tuburi fluorescente (catodice, reci) – CCFL (cold cathode florescent light). În prezent din ce în ce mai mulți producători comută liniile de monitoare pe acest tip de de iluminare cu LED.

Pentru a înțelege tehnologia cu LED, trebuie cunoscute mai întâi cele trei tipuri folosite curent în construcția monitoarelor moderne.

Tipuri de iluminare cu LED a monitoarelor

Primul tip este EL-WLED (sau WLED) iluminarea pe margine (edge-lit backligts) cu lumina albă. Este tipul cel mai folosit, iar tehnologia include un șir de LED-uri albe aranjate pe marginile matricei monitorului, chiar în spatele panelului cu cristale lichide. Cu ajutorul unui mecanism de difuzare special, lumina este împrăștiată pe suprafața întregului ecran. În prezent se tinde spre acoperirea cu leduri a unei singure margini a ecranului.
Soluția EL-WLED este cea mai ieftină și mai redusă ca dimensiuni, de aceea este atât de frecvent folosită. Aceste avantaje se regăsesc la monitoarele cu design foarte îngust cum ar fi AOC e2243Fw și Samsung PX2370, la multe ecrane de laptop precum și în tehnologia HDTV.

Al doilea tip de iluminare a monitorului este RGB-LED. Ledurile RGB sunt aliniate pe toată suprafața matricei monitorului. Fiecare led individual este capabil să emită lumină roșie, galbenă sau albastră, fapt care conferă monitorului o gamă mai largă de culori precum și o claritate mai mare decât în cazul tehnologiei de iluminare EL-WLED.
Din pacate, acestă tehnologie este folosită mai puțin datorită costului foarte ridicat și dimensiunilor mai mari. Monitorul HP DreamColor LP2490zx cu tehnologie RGB LED costă, de exemplu, în jur de 3000$, spre deosebire de Samsung PX2370, un monitor de numai 0,6” grosime cu tehnologie EL-WLED, al cărui cost este în jur de 300$.

Al treilea tip de iluminare cu LED, este WLED IN FLAT ARAY, leduri asamblate într-un plan compact care acoperă întreg ecranul. Acesta se aseamănă cu RGB LED doar că folosește LED-uri cu lumină albă, nu tricoloră. În prezent este folosită doar la iluminarea HDTV-urilor.

Toate acestea ne fac să ne întrebăm care sunt avantajele iluminării cu LED față de soluția iluminării CCFL. Bineînțeles, răspunsul depinde de tipul iluminării cu LED. În scopul pe care ni l-am propus, vom lua în considerare doar două dintre tipuri: EL-WLED și RGB LED.

Principalele avantajele în ansamblu ale monitoarelor cu LED:

Monitoarele cu LED au o gamă de culori mult mai largă și o claritate mai ridicată.
Gama de culori este controlată de filtrele de culoare ale monitorului (cristalele LCD) și de spectrul luminii de fundal. În timp ce monitoarele cu CCFL oferă o bandă în NTSC între 72% si 102% (vezi NTSC color space), RGB LED acoperă până la 114%, chiar dacă EL-WLED atinge doar 68%.

În ceea ce privește acuratețea culorilor, înainte ca iluminarea să fie un factor de precizie a culorilor monitorului, display-ul în sine trebuie să fie capabil să producă culori mai profunde. În timp ce gama de culori se referă la paleta culorilor pe care monitorul este capabil să le producă, profunzimea determină amplitudinea (gradațiile) pe care o au culorile în interiorul acestei palete de culori.
De exemplu monitorul HP Dream Color LP2480zx are un panel de 10 biți care teoretic produce 1.07 miliarde de culori diferite. Majoritatea monitoarelor sunt limitate la un panel de 6 biți, permițând formarea doar a 262.000 de culori, dar cu ajutorul câtorva trucuri tehnice pot simula 16.2 milioane de culori.

Folosirea tehnologiei RGB LED pentru iluminarea monitoarelor poate oferi un spectru de culori foarte apropiat de filtrul de culori din cristalele LCD. Această metodă permite componentelor de culoare să fie foarte precise în ceea ce privește culorile folosite. Deasemenea, fiecare RGB LED poate fi ajustat să producă cele mai vii culori.

Monitoarele cu iluminare LED sunt întotdeauna foarte subţiri.
Aceasta doar dacă folosesc tehnologia EL-WLED. Este un compromis făcut între cost și performanță. RGB LED are o extraordinară calitate a culorilor, dar este scump și voluminos, EL-WLED nu influenţează prea mult performanța, dar permite producerea unor monitoare sub 25 mm grosime.

Monitoarele cu LED au un consum scăzut de energie.
Cel puțin cele cu tehnologie EL-WLED respectă această caracterisitică. Principalele componente care influențează consumul sunt dimensiunea ecranului și luminozitatea. Dacă analizam ierarhizarea monitoarelor după consum, observăm că majoritatea monitoarelor cu LED (toate folosind EL-WLED) sunt cotate în clasa de consum redus.

Monitoarele cu LED au costuri de reciclare mai scăzute.
Tehnologia CCFL folosește mercur și, datorită nivelului înalt de toxicitate, poate fi un pericol pentru mediu. Tehnologia LED nu folosește mercur și poate fi reciclată mult mai ușor.

CONCLUZII

Pentru majoritatea consumatorilor monitoarele cu LED (în cazul celor cu EL-WLED) oferă un consum mai mic de energie și paneluri mai înguste care sunt mult mai ușor de întrebuințat decât display-urile CCFL. Dacă nu sunt dispuși să plătească prețuri considerabile pentru un RGB LED, cam astea ar fi singurele avantaje câstigate.

Întrebarea este când ne vor oferi producătorii și alte variante accesibile în afară de monitoarele bazate pe TN LED?
Urmăriți-ne pentru a afla mai multe noutăți.