1.  Atunci când în calculator, server sau în unitățile de stocare apar zgomote neobișnuite sau detectați evident un miros specific de supraîncălzire, deconectați-le de la rețeaua de curent electric și apelați imediat la un tehnician sau la o firma specializată, fără a le mai reporni.
  2. În cazul în care sistemul scoate sunete neobișnuite, nu utilizați nici un software sau proceduri precum SCANDISK, CHKDSK, FSCK pentru că ele pot înrăutăți situatia. Scopul acestora este de a rezolva sau optimiza problemele uzuale, când nu sunt defecțiuni hardware. Atenție! Sistemele de operare rulează automat aceste funcții la repornirea calculatorului, dacă detectează erori.
  3. Nu încercați recuperarea datelor de pe unitățile de stocare grav avariate. Utilizarea unor instrumente de diagnosticare poate provoca daune permanente unităților de stocare sau datelor pe care acestea le conțin.
  4. Nu încercați să uscați calculatoarele sau unitățile de stocare ude.
  5. Nu reporniți și nu alimentați unitățile care au suferit șocuri mecanice semnificative.
  6. Folosiți un alt calculator sau server, pentru a-l înlocui temporar pe cel cu probleme. Restaurați datele salvate și disponibile pe noua unitate și reconfigurați-l, după caz, pentru a va continua activitatea.
  7. Nu utilizați aplicații software dedicate procesului de recuperare date pe un disc posibil defect. Acestea rescriu informațiile importante și pot înrăutăți situația dacă acestea sunt alterate în timpul procesului.
  8. Când pregătiți sau transportați un disc avariat de pe care doriți recuperarea de date, nu îl supuneți la temperaturi extreme (prin transportarea lui în ger sau soare puternic, neprotejat termic). Aceasta poate agrava situația și va face recuperarea ulterioara a datelor mult mai dificilă.
  9. Nu loviți și nu bruscați hard disk-ul, exista șanse ca platanul să se zgârie alterând suprafața pe care sunt înscrise datele (în mod normal el este protejat la șocuri ușoare, prin fixarea capetelor în zona de parcare).
  10. Nu desfaceți niciodată capacul hard disk-ului pe care aveți date personale importante. Aceasta operațiune se face doar într-un mediu complet lipsit de praf, cu o temperatura și umiditate adecvată.