1. atentiePăstrați datele personale pe cel puțin două suporturi diferite, de preferat unul intern și altul extern. Investiți în sisteme de backup eficiente, adaptate datelor sau afacerii dumneavoastră.
  2. Programați și efectuați periodic, automat sau manual, salvări ale datelor personale, de pe suportul de lucru pe cel de rezerva (backup).De asemenea, testați periodic aceste date pentru a confirma validitatea lor.
  3. Țineți o copie verificată a datelor importante într-un loc diferit de cel în care vă desfășurați activitatea.
  4. Mențineți sistemul de operare cu toate actualizările de securitate la zi, cu un firewall pornit și folosiți antiviruși activi de ultimă generație, actualizați permanent prin internet.
  5. Scanați toate datele introduse în calculator, inclusiv pachetele software, pentru a detecta orice eventual virus.
  6. Conectați calculatoarele și discurile externe la o sursă de protecție și alimentare neîntreruptă (UPS) pentru a le proteja de căderile de tensiune.
  7. Mențineți sistemul de lucru cu verificările și întreținerile hardware la zi și evitați să folosiți pentru datele importante unități de stocare ieșite din garanție.
  8. Când temperaturile sunt mai ridicate, folosiți ventilație sau aer condiționat pentru a menține calculatoarele și mai ales serverele la temperatura optimă de funcționare.
  9. Evitați deplasarea sau alte șocuri mecanice aplicate calculatoarelor sau discurilor externe aflate în funcțiune.
  10. Instruiți utilizatorii să oprească imediat calculatorul dacă apar sunete neobișnuite. Nu-l mai reporniți și adresați-vă unui tehnician specializat.
  11. Nu faceți modificări sau actualizări majore ale sistemului (hardware sau software) fără a avea o copie de rezervă a datelor personale.
  12. Dacă atingeți sau manipulați unitățile de stocare sau unitățile media, evitați descărcările de electricitate statică (în special în medii uscate).